MIASTO MODERNISTYCZNE JAKO ZRÓWNOWAŻONE MIEJSCE DO ŻYCIA (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2023)
Dla osiągnięcia tak wyznaczonego celu autorzy podjęli próbę dookreślenia miasta, przedstawili założenia miasta modernistycznego oraz próbę jego realizacji w warunkach gospodarki socjalistycznej. Ta niezbyt udana próba, głównie poprzez eksponowanie liczby wybudowanych mieszkań, a nie kompleksowych warunków do życia, przyczyniła się do upadku idei modernizmu. Dziś – naszym zdaniem – wraca ona pod postacią koncepcji miasta zrównoważonego, którego cel jest taki sam, jak cel Le Corbusiera – komfort życia wszystkich mieszkańców.[1] A. Kędzierska, K. Uchowicz, M. Wirkus, Archipelag CIAM, Narodowy Instytut Architektury i Urbanistyki, Warszawa 2019.[2] The Getty Conservation Institute, https://www.getty.edu/conservation/publications_resources/research_resources/charters/charter04.html, (dostęp: 02.11.2022).[3] Mieszkania w Polsce 1918-2018: raport na stulecie niepodległości, Murator, Mieszkalnictwo w Polsce 1918-2018: raport na stulecie niepodległości – Architektura – murator (muratorplus.pl), (dostęp: 02.11.2022).[4] M. Bryx, Mieszkanie dostępne w zrównoważonym mieście, CeDeWu, Warszawa 2021.[5] C. Moreno, What is 15 minutes city and how will it change how we live, work and socialise, https://www.euronews.com/next/2021/09/16/what-are-15-minute-cities-and-how-will-they-change-how-we-live-work-and-socialise, Le Corbusier w wytycznych Karty Ateńskiej również postulował za pełną organizacją życia, w tym pracy niedaleko miejsca zamieszkania tak, aby robotnik wracając z pracy, miał do niej jak najbliżej, gdyż istotnym jest (dostęp: 22.11.2022).[6] J. Jacobs, Śmierć i życie wielkich miast Ameryki, Fundacja Centrum Architektury, Warszawa, 2014.[7] T. Swoboda (przekł.), Le Corbusier, Urbanistyka, C.A. Architektury, 2015.[8] A. Cymer, Skąd się wzięły bloki, Culture.pl, Skąd się wzięły bloki Artykuł Culture.pl (dostęp 18.11.2022).[9] W. Tymowski, Czy blokowiska są złe? Czy blokowiska są złe? Starsi mówią: szare i zgrzebne, młodsi: była zieleń i wspólna przestrzeń (wyborcza.pl), (dostęp: 18.11.2022).[10] M. Tomanek, Aktywiści miejscy walczą o zieleń w miastach, Aktywiści miejscy walczą o zieleń w miastach – EkoGuru – portal ekologiczny (dostęp: 18.11.2022).
Keywords: modernizm, miasto, Le Corbusier, jakość życia, przestrzeń