ZNACZENIE ATRAKCYJNOŚCI W TURYSTYCE W UJĘCIU TEORETYCZNYM (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2024)
Atrakcyjność turystyczna jest podstawą funkcjonowania turystyki. Z uwagi na subiektywny charakter jest zjawiskiem trudnym do analizy. Celem artykułu jest wskazanie znaczenia atrakcyjności w wyborze destynacji turystycznej. Artykuł ma charakter przeglądowy. Odniesiono się zarówno do literatury krajowej, jak i zagranicznej. Omówiono funkcje i formy turystyki, pojęcie i istotę atrakcyjności turystycznej oraz jej wpływ na wybór destynacji turystycznej. Wpływ ten ma to ma charakter bezpośredni, decydujący. Szeroko rozumiana atrakcyjność turystyczna ma swój udział w każdym etapie wyboru destynacji turystycznej – od wyboru kierunku podróży, poprzez wybór trasy, noclegów, wyżywienia, aż po wybór dodatkowych atrakcji towarzyszących podróży.
Keywords: turystyka, funkcje turystyki, formy turystyki, atrakcyjność turystyczna