ZRÓŻNICOWANIE ATRAKCYJNOŚCI TURYSTYCZNEJ WYBRANYCH POWIATÓW POMORZA ŚRODKOWEGO (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2024)
Głównym celem artykułu jest ocena zróżnicowania atrakcyjności turystycznej powiatów ziemskim Pomorza Środkowego zlokalizowanych poza Wybrzeżem Morza Bałtyckiego. Podmiotem badań są powiaty z wyłączeniem grodzkich oraz tych, na których obszarze znajdują się gminy nadmorskie, gdyż rozwijają się one bardziej dynamicznie niż reszta regionu. Dane pozyskano z Głównego Urzędu Statystycznego z lat 2014 i 2020, z banku Danych Lokalnych. Do oceny atrakcyjności turystycznej wykorzystano wielowymiarową analizę z wykorzystaniem mierników syntetycznych. Poziom atrakcyjności turystycznej wyznaczono na podstawie trzech działów: środowisko przyrodnicze, dziedzictwo kulturowe oraz infrastruktura turystyczna. Każdemu z działów przyporządkowano wskaźniki cząstkowe. Z przeprowadzonych analiz wynika, że badane powiaty charakteryzują się zróżnicowaniem pod względem atrakcyjności turystycznej, co wpływa na kierunki ich rozwoju.
Keywords: atrakcyjność turystyczna, walory turystyczne, ruch turystyczny, zagospodarowanie turystyczne, Pomorze Środkowe