Możliwości wykorzystania słomy na cele energetyczne w województwie pomorskim (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2017)
Celem artykułu jest ocena możliwości wykorzystania słomy na cele energetyczne w województwie pomorskim. W artykule dokonano oszacowania produkcji, zapotrzebowania w rolnictwie, nadwyżki oraz potencjału energetycznego słomy. Analizę przeprowadzono w układzie powiatów. Badania pokazują, że nadwyżka słomy możliwa do wykorzystania na cele energetyczne w województwie pomorskim wynosi ponad 1 mln ton, co stanowi 10,4 tys. TJ energii rocznie. Największy potencjał energetyczny słomy odnotowano w powiatach: słupskim, sztumskim, tczewskim, malborskim, człuchowskim i nowodworskim. Natomiast najniższy potencjał występuje w powiatach: lęborskim, puckim, kościerskim, chojnickim i kartuskim.
Keywords: województwo pomorskie; biomasa; słoma; potencjał energetyczny