Zastosowanie wybranych metod do badań tendencji cenowych na rynku nieruchomości (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2017)
Artykuł ma charakter teoretyczno-empiryczny, a jego zasadniczym celem jest próba oceny wyników krótkookresowej prognozy cen nieruchomości na rynku mieszkaniowym przy zastosowaniu alternatywnych metod badań tendencji cenowych. Główny problem badawczy sformułowano w postaci pytania: Jakie wyniki uzyskujemy z zastosowania wybranych metod do prognozy cen na rynku nieruchomości mieszkaniowych w Koszalinie? Testowano dwa modele: model Browna i model średniej ruchomej. W oparciu o założenia modeli przyjęto stały trend cenowy na rynku nieruchomości w Koszalinie. Tymczasem rzeczywisty trend był malejący. Konsekwencją innego zachowania danych i założeń modelu są prognozy znacząco odbiegające od zaszłych tendencji.
Keywords: prognoza; metoda; ceny; nieruchomości