Efektywność kapitału ludzkiego na przykładzie wybranych obiektów hotelarskich w gminie Mielno (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2017)
Głównym celem artykułu jest analiza porównawcza rentowności kapitału ludzkiego w podmiotach funkcjonujących w branży turystycznej w gminie Mielno. W podjętej analizie wskaźnikowej wykorzystano głównie takie wskaźniki efektywności kapitału ludzkiego jak: rentowność kosztów pracy, wskaźnik HCR, CFTE oraz PFTE. Przyjęto założenie, że badane podmioty wspierają rozwój kapitału ludzkiego, ale osiągana przez badane podmioty rentowność KL jest zróżnicowana, także w czasie.
Keywords: rentowność; kapitał ludzki; inwestycje