Zróżnicowanie kondycji finansowej gmin powiatu koszalińskiego w latach 2010-2014 (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2017)
Celem artykułu jest ocena zróżnicowania kondycji finansowej gmin powiatu koszalińskiego w latach 2010-2014. W pracy wykorzystano dane liczbowe pochodzące z opracowań Ministerstwa Finansów. Poziom kondycji finansowej wyznaczono metodą bezwzorcową wskaźnika syntetycznego na podstawie średnich wartości (z lat 2010-2014) wybranych wskaźników budżetowych i zobowiązań. Potwierdzono, iż kondycja finansowa gmin uzależniona jest od specyfiki danej gminy (pełnionych przez nią funkcji).
Keywords: gmina; wskaźniki budżetowe i zobowiązań; kondycja finansowa