SPOŁECZNO-EKONOMICZNE ZNACZENIE FESTIWALI MUZYCZNYCH NA PRZYKŁADZIE POL’AND’ROCK FESTIVAL (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2025)
Liczba organizowanych festiwali muzycznych na świecie rośnie. Są to wydarzenia przyciągające liczne grono uczestników, oddziaływujące nie tylko w zakresie społecznym, ale i gospodarczym. Celem badań było określenie społeczno-ekonomicznego znaczenia festiwali muzycznych w Polsce na przykładzie Pol’and’Rock Festival. Wyniki uzyskano za pomocą badania ankietowego z użyciem kwestionariusza. Zakres czasowy badań obejmuje 2023 rok. W artykule korzystano ze źródeł wtórnych (literatura przedmiotu i zasoby Internetu) oraz źródeł pierwotnych (wyniki przeprowadzonych badań). W wyniku przeprowadzonych badań ppotwierdzono hipotezę badawczą, zgodnie z którą, w odniesieniu do organizacji Pol’and’Rock Festival czynniki społeczne, takie jak integracja, atmosfera i dzielenie się pasją, mają większe znaczenie niż czynniki ekonomiczne, takie jak rozwój lokalny, wpływy finansowe czy rozpoznawalność obszaru.
Keywords: festiwal muzyczny, zarządzanie eventami i festiwalami, znaczenie eventów i festiwali, Pol’and’Rock Festival