FESTIWAL POPKULTUROWY JAKO PRODUKT TURYSTYCZNY (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2025)
Festiwale popkultury mające  charakter kulturalno-rozrywkowy wpływają na rozpoznawalność i popularność danego obszaru w zakresie turystyki eventowej, które obecnie jest jedną z ważniejszych kategorii produktu turystycznego. Celem głównym badań była ocena festiwalu popkultury w kategorii produktu turystycznego. W części analitycznej pracy zastosowano metodę netnograficzną. W ramach badania netnograficznego analizowano główny fanpage Festiwalu Fantastyki Pyrkon z uwagi na natężenie występujących w postach słów. Następnie zidentyfikowano składniki produktu turystycznego, jakim jest festiwal popkultury. W wyniku przeprowadzonych analiz potwierdzono hipotezę badawczą, zgodnie z którą festiwal popkultury to złożony produkt turystyczny o rozbudowanej sferze niematerialnej.
Keywords: event, produkt turystyczny, festiwal popkulturowy