PRZYWÓDZTWO DLA INNOWACJI I KSZTAŁTOWANIE LIDERÓW ZMIANY W HOTELARSTWIE (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2025)
Innowacyjne przywództwo i kształtowanie lidera zmiany w branży hotelarskiej jest powiązane z nowoczesnym nurtem myślenia opartym o otwartość i elastyczność zarządzania różnymi pokoleniami pracowników. Wyzwaniem dla przywódcy lidera jest zarządzanie najmłodszymi pracownikami zwanymi pokoleniem Z, które ma zupełnie inne oczekiwania, jest nastawione na rozwój własnej kariery. Ich możliwości należy wykorzystać z użyciem nowoczesnych technologii, propozycją elastycznego czasu pracy oraz udziałem w projektach Agile Leadership. Celem badań było pokazanie innowacyjnego przywództwa jako pewnego wzorca, dzięki któremu łatwiej kształtuje się liderów zmiany w branży hotelarskiej. Wykazano, że innowacyjność opiera się na wdrożeniu zmian uwzględniających potrzeby i możliwości całego zespołu, zaś innowacyjny przywódca jest osobą wykorzystującą potencjał pracowników, ciągle uczącą się i wpływającą na kulturę organizacyjną.
Keywords: innowacje, zarządzanie pokoleniem Z, lider zmian, hotelarstwo