POTENCJAŁ TURYSTYCZNY KOSZALINA W ZAKRESIE WALORÓW TURYSTYCZNYCH (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2025)
Każde miasto posiada walory użytkowe, które stanowią o jego atrakcyjności, a wśród nich walory tworzące potencjał turystyczny. Celem prezentowanych badań była ocena potencjału Koszalina w zakresie walorów turystycznych. Na potrzeby artykułu przeprowadzono badanie ankietowe z użyciem kwestionariusza. Badanie zostało przeprowadzone w sposób elektroniczny za pośrednictwem strony Google Forms. Grupą badaną zostali studenci stacjonarni i niestacjonarni Wydziału Nauk Ekonomicznych Politechniki Koszalińskiej. Kwestionariusz został utworzony 19 listopada, a zamknięty 11 grudnia. Łącznie uzyskano 69 prawidłowo wypełnionych kwestionariuszy. W wyniku przeprowadzonych badań potwierdzono hipotezę badawczą, zgodnie z którą Koszalin dysponuje niewykorzystanym potencjałem w zakresie walorów turystycznych. Większość atrakcji uzyskało dość wysokie oceny – przekraczające średnią wartość 4 w pięciostopniowej skali Likerta. Najwyższe oceny uzyskały szlaki turystyczne na Górze Chełmskiej oraz Koszaliński Aquapark. Wiedza ankietowanych o istnieniu poszczególnych atrakcji okazała się zróżnicowana, co wskazuje na potrzebę promocji walorów miasta. Największą rozpoznawalnością charakteryzują się miejsca aktywnego wypoczynku, a w szczególności Koszaliński Aquapark.
Keywords: potencjał turystyczny, atrakcyjność turystyczna, walory turystyczne, walory przyrod-nicze, walory antropogeniczne, Koszalin