Miejska sieć osadnicza projektowanego województwa środkowopomorskiego (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2017)
Celem artykułu jest analiza miejskiej sieci osadniczej projektowanego województwa środkowopomorskiego. Badaniom poddano wybrane czynniki jej rozwoju, ze szczególnym uwzględnieniem uwarunkowań historycznych i przyrodniczych. Omówiono strukturę sieci miast oraz przedstawiono analizę układu hierarchicznego i koncentracji ośrodków miejskich. Przeprowadzona analiza pozwala stwierdzić, iż miejska sieć osadnicza projektowanego woj. środkowopomorskiego posiada historycznie ukształtowaną sieć o wystarczającej licznie węzłów, powiązanych szlakami komunikacyjnymi tj. lądowymi, wodnymi, powietrznymi, a także więziami społeczno-gospodarczymi.
Keywords: województwo środkowopomorskie; miejska sieć osadnicza; miasta