Dochody podatkowe gmin Pomorza Środkowego w latach 2010-2014 (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2017)
W artykule przedstawiono istotę i zróżnicowanie opodatkowania podatkami lokalnymi oraz poddano analizie wielkość wpływów fiskalnych gmin z dochodów podatkowych na Pomorzu Środkowym w latach 2010-2014. Struktura terytorialna regionu oraz jej typ determinuje wielkość wpływów z dochodów podatkowych oraz ma wpływ na kształtowanie się wielkości uzyskiwanych dochodów. Charakter podatków lokalnych pozwala w większości przypadków prognozować możliwe do uzyskania wpływy z tego źródła dochodu.
Keywords: podatek lokalny; podatki dochodowe; obciążenia podatkowe; wpływy fiskalne