Ocena parku maszynowego gospodarstw rolnych Pomorza Środkowego (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2017)
Celem artykułu jest ukazanie stanu wyposażenia gospodarstw rolnych Pomorza Środkowego w środki transportu, maszyny i urządzenia rolnicze w ujęciu porównawczym.W opracowaniu dokonano oceny liczby środków transportu, maszyn i urządzeń rolniczych będących w posiadaniu gospodarstw rolnych (na podstawie danych GUS – Powszechny Spis Rolny). Zakres przestrzenny badania to obszar Pomorza Środkowego oraz całej Polski. Z przeprowadzonych badań wynika, iż gospodarstwa rolne Pomorza Środkowego są lepiej wyposażone w środki transportu, maszyny i urządzenia rolnicze, niż ogół jednostek w Polsce.
Keywords: majątek; gospodarstwo rolne; Pomorze Środkowe