Walka o województwo środkowopomorskie – wczoraj i dziś (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2017)
Celem artykułu jest opisanie kolejnych etapów walki o utworzenie województwa środkowopomorskiego. Zakres czasowy opracowania obejmuje lata 1997-2016, tj. okres tuż przed reformą administracyjną z 1999 roku aż do dnia dzisiejszego. Wydzielenie administracyjnego regionu środkowopomorskiego jest potrzebne z wielu powodów, zarówno społecznych, jak i ekonomicznych. Utworzenie województwa środkowopomorskiego przeciwdziałałoby marginalizacji regionu i jego społeczności, jaka ma miejsce w obecnym podziale administracyjnym.
Keywords: województwo środkowopomorskie; Pomorze Środkowe; zmiany podziału terytorialnego