ASPEKTY FUNKCJONOWANIA ZAKŁADU PRACY CHRONIONEJ (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
W artykule zaprezentowano warunki zdobycia statusu Zakładu Pracy Chronionej wraz z jego uprawnieniami i obowiązkami jak również Zakład Pracy Chronionej w roli podatnika, dofinansowania do wynagrodzeń pracowników, zwolnienia z opłat. Jego celem jest ocena wpływu ekonomicznych aspektów na funkcjonowanie Zakładu Pracy Chronionej. Artykuł przygotowano na podstawie literatury fachowej, licznych ustaw oraz analizy ekonomicznej.
Keywords: osoba niepełnosprawna, stopnie niepełnosprawności, zakład pracy chronionej, przywi-leje ustawowe, Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, efektyw-ność ekonomiczna