ODDZIAŁYWANIE MIAST KOSZALINA I SŁUPSKA NA POZIOM ROZWOJU SPOŁECZNO-GOSPODARCZEGO GMIN POMORZA ŚRODKOWEGO (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Celem pracy była ocena stopnia oddziaływania bliskości miast Słupska i Koszalina na poziom rozwoju społeczno-gospodarczego gmin Pomorza Środkowego. Badaniami objęto gminy wiejskie i miejsko-wiejskie Pomorza Środkowego. Analizę przeprowadzono dla 2015 roku w oparciu o dane publikowane przez GUS. Dla określenia poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego gmin Pomorza Środkowego w analizie uwzględniono pięć kategorii uwarunkowań tj.: demografię, infrastrukturę społeczną, finanse lokalne, rynek pracy, infrastrukturę techniczną. Poziom rozwoju społeczno-gospodarczego badanych gmin wyznaczono w oparciu o metodę miernika syntetycznego. Na podstawie miernika syntetycznego badane gminy podzielono na pięć klas o różnym poziomie rozwoju społeczno-gospodarczego. Analiza wskazuje, iż gminy o wysokim poziomie rozwoju społeczno-gospodarczego znajdują się w bliskim sąsiedztwie miast Słupska i Koszalina.
Keywords: oddziaływanie miast, rozwój społeczno-gospodarczy, Koszalin, Słupsk, Pomorze Środkowe