POZYCJA KONKURENCYJNA KOSZALINA WOBEC INNYCH WYBRANYCH MIAST (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Celem opracowania jest określenie pozycji konkurencyjnej Koszalina wobec innych wybranych miast na prawach powiatu (Grudziądz, Włocławek, Gdynia, Słupsk, Sopot, Elbląg, Kalisz, Konin, Leszno i Świnoujście). Pozycję konkurencyjną miasta wskazano w dwóch okresach badawczych – w 2010  i 2015 roku, przy użyciu miernika syntetycznego. Dane pochodzą z Banku Danych Lokalnych GUS. Na podstawie przeprowadzonych analiz stwierdzono, że Koszalin zajmuje wysoką pozycję konkurencyjną w stosunku do analizowanych miast. Ponadto miasto posiada szanse na dalszy rozwój w przyszłości, ponieważ charakteryzuje się wysokim potencjałem endogenicznym.
Keywords: konkurencyjność miast, pozycja konkurencyjna, uwarunkowania konkurencyjności