UJAWNIENIA INFORMACJI O INSTRUMENTACH FINANSOWYCH W SPRAWOZDANIACH FINANSOWYCH W DOBIE FINANSYZACJI (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Przedmiotem niniejszego artykuĹ‚y jest zjawisko finansyzacji i jego wpĹ‚yw na zawartoĹ›Ä‡ informacyjnÄ… sprawozdaĹ„ finansowych w zakresie instrumentĂłw finansowych wĹ›rĂłd podmiotĂłw gospodarczych o niefinansowym profilu dziaĹ‚alnoĹ›ci. W artykule wyjaĹ›niono pojÄ™cie finansyzacji, przedstawiono rolÄ™ rachunkowoĹ›ci w dobie finansyzacji oraz ukazano wpĹ‚yw finansyzacji na zawartoĹ›Ä‡ informacyjnÄ… sprawozdaĹ„ finansowych spĂłĹ‚ek gieĹ‚dowych spoza sektora finansowego.
Keywords: finansyzacja, instrumenty finansowe, sprawozdania finansowe, spółki giełdowe, aktywa finansowe