ZASTOSOWANIE TEORII GIER W ENERGETYCE – ZALEŻNOŚĆ MIĘDZY POLSKĄ A ROSJĄ (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Energetyka jako nauka o przetwarzaniu energii bada sposoby wykorzystania i zastosowania różnych zasobów energii. W gospodarce sektor energetyczny charakteryzuje się przede wszystkim oligopolistycznym systemem, którego konkurencyjność jest podstawowym warunkiem wstępnym liberalizacji rynku. W artykule skoncentrowano się na polskim systemie energetycznym, którego struktura od wczesnych lat 90. znacznie się zmieniła. Największym problemem i zagrożeniem dla polskiego systemu energetycznego jest ogromne uzależnienie importu od Rosji, z któreg gaz przez gazociąg Jamał importowany jest do Polski, a także na rynek Europy Zachodniej. W celu ograniczenia zalezności od Rosyjskich źródeł energii wybudowano w Świnoujściu gazoport. Największa polska firma energetyczna PGNiG przejęła większościową własność polskiego odcinka Gazociągu Jamalskiego, a na koniec Polska mogłaby sprowadzać amerykański gaz przez gazoport. Jednak ze względu na niższe koszty PGNiG uzupełnia rynek energetyczny rosyjskim gazem. Wzajemne „gry” pomiędzy dwoma największymi przedsiębiorstwami energetycznymi, polskim PGNiG i rosyjskim Gazpromem, prezentowane są w teorii gier. W przeprowadzonej analizie w zakresie teorii gier poszukiwano optymalnych rozwiązań i zaprezentowano wszystkie dostępne strategie. Przedstawiono dwie formy teorii gier: grę niekooperacyjna w formie „dylematu więźnia” i grę kooperacyjna.
Keywords: energetyka, zależność od importu, teoria gier, gra (nie)kooperacyjna