Praktyczne aspekty budowania systemu kontroli zarządczej w niewielkich gminach (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Pomimo tego, że kontrola zarządcza funkcjonuje w sektorze publicznym od 2010 r., w niewielkich gminach nadal występują trudności w budowie skutecznych i efektywnych systemów kontroli zarządczej. W artykule zaprezentowano wytyczne w zakresie funkcjonowania kontroli zarządczej, które należy stosować w jednostkach samorządu terytorialnego. Przedstawiono etapy wdrażania systemu kontroli zarządczej oraz wskazówki, które mogą być przydatne podczas opracowywania procedur, w tym regulaminów kontroli zarządczej. Wskazano konkretne rozwiązania i narzędzia, które mogą przyczynić się do usprawnienia systemu kontroli zarządczej. Zwrócono przy tym uwagę, że wdrożenie poszczególnych rozwiązań powinno być dostosowane do specyfiki danej gminy. Podkreślono również wagę audytu wewnętrznego w prawidłowym działaniu systemu kontroli zarządczej. Zastosowanie opisanych rozwiązań powinno pomóc w stworzeniu systemu kontroli zarządczej, który pozytywnie wpłynie na jakość zarządzania gminą.
Keywords: kontrola zarządcza, audyt wewnętrzny, zarządzanie, gmina, procedury