Transfer ryzyka cenowego w dobie finansjalizacji globalnego rynku zbóż (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Dynamiczny rozwój rynków finansowych spowodował wzrost zainteresowania inwestycjami alternatywnymi w surowce, w tym te pochodzenia rolniczego. Szczególnie kontrakty terminowe, ze względu na swoje zabezpieczenia przyszłych korzyści finansowych na rynku rzeczywistym, stanowiły skuteczne narzędzie w zdywersyfikowanym portfelu inwestycyjnym. Fundusze inwestycyjne zaczęły umożliwiają inwestorom indywidualnym dostęp do rynków surowców za pomocą funduszy indeksowych w poszukiwaniu ponadprzeciętnych stóp zwrotu z inwestycji. Skutkiem tych działań jest destabilizacja międzynarodowych rynków towarowych przez ograniczoność predykcji cen. W pracy przedstawiono wzrost ryzyka rynkowego, mierzonego zmiennością cen a wywołanego przez czynniki spekulacyjne na rynku zbóż.
Keywords: produkty rolne; instrumenty pochodne; zarządzanie ryzykiem w rolnictwie, ceny