Analiza budżetu gminy Kołobrzeg w zakresie wydatków na pomoc społeczną (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Celem pracy jest omówienie poziomu wydatków na pomoc społeczną w gminie Kołobrzeg. Zakres czasowy pracy obejmuje lata 2012-2016. W badaniach zastosowano metody badawcze, takie jak: analiza opisowa, analiza porównawcza, metody wskaźnikowe. Dane, na podstawie których przeprowadzono analizę budżetu pochodzą z GUS (BDL), Urzędu Gminy Kołobrzeg oraz Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kołobrzegu. Analiza wskazuje na coroczny wzrost wydatków na pomoc społeczną, zwłaszcza w odniesieniu do wydatków na zadania zlecone, przy jednoczesnym spadku liczby świadczeniobiorców korzystających z różnych form pomocy społecznej.
Keywords: budżet gminy, wydatki gminy, pomoc społeczna, gmina Kołobrzeg