Analiza funkcji menedżerskiej na przykładzie organizacji X (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Głównym celem niniejszego artykułu jest analiza kompetencji menedżerów, które stanowią istotny element efektywnego zarządzania zasobami ludzkimi. Zgodnie z postawioną hipotezą wysokie kompetencje menedżerów służą do podwyższenia poziomu integracji, zaangażowania oraz jakości pracy personelu. Oznacza to strategiczne podejście do zatrudnienia, możliwość rozwoju pracowników zatrudnionych w organizacji. Kompetencje są to uprawnienia i pełnomocnictwa nadane menedżerowi do prowadzenia określonej działalności, a także zakres wiedzy, know-howi odpowiedzialności. Cel zrealizowano poprzez analizę literatury oraz wykorzystanie metody badawczej, jaką jest wywiad z właścicielem organizacji MŚP.
Keywords: menedżer, organizacja, doświadczenie, komunikacja, mowa ciała