Personnel Management as an Element of the Economic Safety System of Business (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Celem artykułu jest opracowanie podejścia teoretycznego i metodologicznego oraz praktycznych zaleceń dotyczących zarządzania personelem firmy jako elementu zapewniającego bezpieczeństwo ekonomiczne. Najważniejszymi strategicznymi kierunkami zapewnienia bezpieczeństwa ekonomicznego podmiotu są: identyfikacja, zapobieganie, neutralizacja, tłumienie, lokalizacja, odzwierciedlenie zagrożeń i zagrożeń, a w razie potrzeby – rekompensata szkód, obiekty odzysku ochrony poszkodowane w wyniku nielegalnych działań, okoliczności siły wyższej, itp.
Keywords: kontrahenci, należności, jakość zadłużenia, macierz