Statistical Research of Preferences of Students of the Moscow Pedagogical State University in Lectures (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Głównym celem przeprowadzonych badań naukowych było oszacowanie preferencji studentów rosyjskich w procesie zdobywania wiedzy na wykładach. Artykuł daje odpowiedź na następujące pytanie badawcze: „Jak się uczyć?” w nowoczesnych warunkach. Wyniki są prawdziwymi faktami naukowymi. Statystycznie udowodniono, że studenci Moskiewskiego Pedagogicznego Uniwersytetu Państwowego nie preferują auditory metody nauczania na lekcjach. Wynik statystycznie bardzo wysoko znaczący (99,9%). Wynik badania może być pomocny w pierwszym etapie reformy rosyjskiego szkolnictwa wyższego, w tym do tworzenia programów szkolenia personelu naukowego-pedagogicznego.
Keywords: preferencje studentów, proces uczenia się, wykład, metoda uczenia się na wykładach, słuchowy sposób, wizualny sposób, rosyjskie szkolnictwo wyższe