Sytuacja ekonomiczna w krajach Rogu Afryki a Arabia Saudyjska (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Niniejszy tekst jest próbą ukazania uwarunkowań ekonomicznych krajów Rogu Afryki, gdzie w wyniku ogromnej stopy bezrobocia, złych warunków życiowych oraz z innych powodów, przekraczają w większości w sposób nielegalny granice Królestwa Arabii Saudyjskiej. Autor wskazał na rolę i sytuację Arabii Saudyjskiej w czasie, gdy do ów królestwa przybywają osoby m.in. z: Dżibuti, Etiopii, Erytrei czy Somalii.
Keywords: Ekonomia; Arabia Saudyjska; Bliski Wschód; Róg Afryki; Afryka