Bariery i szanse rozwoju drobnej przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w Polsce i na Litwie w ocenach ekonomistów (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
W opracowaniu poruszono problem barier i możliwości rozwoju przedsiębiorczości w Polsce i na Litwie. Symetryczne badania w formie wywiadu przeprowadzono wśród 50 pracowników naukowych - ekonomistów z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Kowna. Wyniki badań wykazały, że główne bariery rozwoju przedsiębiorstw w Polsce dotyczą bardzo wysokich składek emerytalnych, które płacą przedsiębiorcy, a także skomplikowanego systemu płatności podatku VAT. Ponadto respondenci z Litwy wskazywali na złe warunki ekonomiczne na obszarach wiejskich i związane z nimi: bezrobocie i ubóstwo niektórych mieszkańców wsi. Z drugiej strony w Polsce duże perspektywy rozwoju przedsiębiorczości widoczne były w otwarciu rynków wschodnich i wsparciu małych przedsiębiorstw ze środków unijnych. Na Litwie szanse takie zostały wskazane w profesjonalnym doradztwie i wykorzystaniu funduszy pomocowych UE.
Keywords: mała przedsiębiorczość, bariery i szanse dla przedsiębiorczości, porównanie warunków Polski i Litwy