ZRÓŻNICOWANIE POZIOMU ROZWOJU ZRÓWNOWAŻONEGO W POLSCE I WYBRANYCH PAŃSTWACH UNII EUROPEJSKIEJ (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2019)
Celem pracy była ocena poziomu rozwoju zrównoważonego w Polsce i  wybranych państwach UE. Zakres czasowy analiz obejmuje rok 2004 i 2015. Badania przeprowadzono w oparciu o dane publikowane przez GUS. W badaniach zastosowano metodę miernika syntetycznego. Na podstawie wybranych wskaźników podzielono wybrane państwa na trzy klasy o różnym poziomie rozwoju zrównoważonego. W badanym okresie zauważono niewielkie zmiany miejsc państw w poszczególnych klasach obrazujących poziom rozwoju zrównoważonego.
Keywords: zrównoważony rozwój, Unia Europejska, Polska, ład społeczny, ład gospodarczy, ład środowiskowy