STAN I ZMIANY POZIOMU INFRASTRUKTURY W GMINACH WIEJSKICH I MIEJSKO-WIEJSKICH WOJEWÓDZTWA ZACHODNIOPOMORSKIEGO (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2019)
Celem głównym pracy była ocena stanu i zmian poziomu infrastruktury w gminach wiejskich i miejsko-wiejskich województwa zachodniopomorskiego w latach 2004–2017. Badanie przeprowadzono za pomocą syntetycznej analizy najważniejszych elementów infrastruktury społecznej i technicznej. Zbadano poziom i zróżnicowanie przestrzenne infrastruktury społecznej i technicznej w gminach wiejskich i miejsko-wiejskich regionu w 2017 roku oraz zmiany jakie zaszły w tym zakresie w stosunku do 2004 roku. Zgodnie z przeprowadzona analizą poziom infrastruktury gmin wiejskich i miejsko-wiejskich województwa zachodniopomorskiego jest bezpośrednio związany w ich położeniem. Znacznie wyższym poziomem charakteryzują się tereny w pasie nadmorskim oraz w strefie oddziaływania dużych miast. Niższy poziom badanego zjawiska zaobserwowano natomiast na terenach rolno-leśnych położonych w południowej i wschodniej części regionu.
Keywords: infrastruktura techniczna i społeczna; obszary wiejskie; województwo zachodniopomorskie