ZNACZENIE UWARUNKOWAŃ DEMOGRAFICZNYCH W ROZWOJU REGIONALNYM I LOKALNYM NA PRZYKŁADZIE WOJEWÓDZTWA POMORSKIEGO (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2019)
Celem badań była ocena stanu i zmian poziomu uwarunkowań demograficznych na poziomie lokalnym na przykładzie województwa pomorskiego. Zakres podmiotowy analiz obejmuje powiaty województwa pomorskiego, natomiast czasowy rok 2007 i 2017. Do osiągnięcia celu wykorzystano metodę miernika syntetycznego. W badaniu korzystano z zasobów Banku Danych Lokalnych. W wyniku przeprowadzonych analiz potwierdzono założenie, zgodnie z którym bliskie położenie wobec aglomeracji trójmiejskiej i czynnik kulturowy korzystnie wpływają na uwarunkowania demograficzne na poziomie lokalnym w województwie pomorskim
Keywords: infrastruktura techniczna i społeczna, obszary wiejskie, województwo zachodniopomorskie