WPŁYW INWESTYCJI PUBLICZNYCH, KONSUMPCJI I PKB W POLSCE W LATACH 1995-2018 NA ROZWÓJ MSP (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Celem badań zawartych w niniejszej publikacji jest określenie wzajemnej reakcji na impuls inwestycji publicznych, konsumpcji i PKB w latach 1995-2018 w Polsce. Poprzez badania empiryczne w ujęciu kwartalnym z wykorzystaniem program Gretl analizowano słuszność hipotezy wpychania kapitału prywatnego do gospodarki jako reakcji ciągnionej na inwestycje publiczne w Polsce dla lat 1996-2018. Analizowane inwestycje szczególnie pozytywnie wpływają na małe i średnie podmioty gospodarcze jako bardziej powiązane z lokalnymi rynkami.
Keywords: efekt wypierania, wydatki publiczne, wydatki prywatne, stopy procentowe, ko integracja