PROFIL UCZESTNIKÓW IMPREZ BIEGOWYCH W KOSZALINIE NA PRZYKŁADZIE BIEGÓW LEŚNA PIĄTKA (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Artykuł ma charakter empiryczny. Jego celem jest charakterystyka cyklicznych imprez biegowych, rozgrywanych w Koszalinie pod wspólną nazwą Leśna Piątka oraz przedstawienie profilu biegacza, jej uczestnika. Profil ten powstał w oparciu o badania opinii biegaczy, zebrane podczas wybranych biegów Leśnej Piątki odbytych w 2019 roku. W oparciu o otrzymane wyniki badań można nakreślić sylwetkę uczestnika Leśnej Piątki. Jest nią osoba w sile wieku, przeważnie mężczyzna, mieszkaniec Koszalina, z różnym doświadczeniem biegowym, dbający o swoje zdrowie i przyjemność, rozwijający pasję biegową oraz ceniący sobie towarzystwo i atmosferę panującą podczas imprezy biegowej.
Keywords: bieganie, imprezy biegowe, Leśna Piątka, profil biegacza