DARK TOURISM JAKO PRZYKŁAD TURYSTYKI KONTROWERSYJNEJ (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Głównym celem artykułu jest analiza specyficznej odmiany turystyki, jaką jest dark tourism, nazywana również tanatoturystyką lub mroczną turystyką. Scharakteryzowano tu zjawisko dark tourism, wyszczególniono jego rodzaje i opisano wybrane miejsca, przykłady produktu tanatoturystyki: Czarnobyl, Las samobójców w Japonii, 9/11 Memorial poświęcony ofiarom zamachu na WTC, ofertę turystyczną związaną z katastrofa Titanica, Muzeum Pozostałości Wojennych w Wietnamie. Zwrócono uwagę na motywy kierujące odwiedzającymi takie miejsca oraz na fakt, iż nie każda wizyta w obiekcie związanym z ludzkim cierpieniem, tragedią czy śmiercią jest przejawem tanatoturystyki.
Keywords: tanatoturystyka, dark tourism, turystyka kontrowersyjna