WSPÓŁCZESNE SYSTEMY MOTYWACYJNE W ORGANIZACJI I ICH SPECYFIKA W ŚWIETLE WYBRANYCH PROBLEMÓW (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Niniejszy artykuł poświęcony jest współczesny systemom  motywacyjnym  stosowanym  w organizacji i ich specyfice w świetle wybranych problemów. Celem artykułu jest ukazanie  współczesnych  systemów motywacyjnych  w organizacji i ich specyfiki w świetle wybranych problemów. W artykule przedstawiono zagadnienie motywowanie z perspektywy  wybranych rozważań teoretycznych. Zwrócono uwagę na system motywacyjny w aspekcie teoretycznym. Zaprezentowane wybrane kwestie dotyczące motywowania o charakterze finansowym w organizacji. Przedstawiono także istotę wybrane nowoczesnych   form motywowania  poza płacowego pracownika w organizacjach. W artykule przybliżono podsystemy  głównego systemu motywacyjnego. Porównano także funkcje procesu zarządzania. Przedstawiono raport z badań  prezentujący  wyniki badań z raportu „People Unboxed”  z 2018 roku, jaki jednocześnie stanowi  wynik badań firmy ADP i który porusza mi.in. kwestię motywowania pracowniczego.
Keywords: pracownik, systemy motywacyjne, organizacja