KREOWANIE ROZWOJU ZRÓWNOWAŻONEGO OBSZARÓW WIEJSKICH W OPARCIU O BIOGAZOWNIE ROLNICZE (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Zarys treści:W artykule ukazano możliwości rozwoju zrównoważonego obszarów wiejskich w oparciu o biogazownie rolnicze. Oparte na substratach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, stanowią dynamicznie rozwijający się sektor energetyki odnawialnej w Polsce. W opracowaniu uwzględniono również unijną i krajową politykę w zakresie energii odnawialnej, w szczególności biogazowej.
Keywords: odnawialne źródła energii, biogazownie rolnicze, rozwój zrównoważony, obszary wiejskie.