OTENCJAŁ ENERGETYCZNY UPRAW WIERZBY NA GRUNTACH MARGINALNYCH WPOLSCE (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Zarys treści: Celem artykułu jest analiza potencjału energetycznego plantacji wierzby uprawianej na gruntach marginalnych (V, VI klasa bonitacyjna). Analizy potencjału energetycznego dokonano w układzie wojewódzkim. W pierwszej części opracowania zaprezentowano areał istniejących upraw wierzby przeznaczanych na cele energetyczne w Polsce. W drugiej zaś skupiono się na ocenie potencjału energetycznego upraw wierzbyna gruntach marginalnych. Najwyższym teoretycznym potencjałem energetycznym charakteryzują się województwa: wielkopolskie, mazowieckie łódzkie i podlaskie, najmniejszym natomiast województwa: opolskie, śląskie i lubuskie. Oszacowano, iż łączny teoretycznypotencjał możliwy do uzyskania z upraw wierzby kształtuje się na poziomie 99,4 tys. TJ rocznie. Oszacowany potencjał mógłby zaspokoić ok. 20% potrzeb energetycznych kraju.
Keywords: energia odnawialna, grunty marginalne, plantacje wierzby, potencjał energetyczny